otizm

Özellikle yeni tanı almış ya da tanı alma sürecinde olan ailelerin bilgi edinmek için ilk baktıkları yer internet oluyor günümüzde. Ancak internette gördüğünüz her bilgi maalesef doğru değil. Doğru olsa dahi sizin çocuğunuz için uygun yöntem veya teknik olmayabilir.

Özel gereksinimi olan her çocuğun ihtiyaçları; yaşına, özel gereksiniminden etkilenme düzeyine, ailenin sosyo-ekonomik düzeyine, çevresine ve yaşantısına göre değişiklik göstermekte. Dolayısıyla ailelerin bunu dikkate almaları gerekiyor. Çocuğun öğrenmeye karşı motivasyonu, ilgi alanları, sevdikleri ve de sevmedikleri, kişiliği, karakteri gibi bireysel farklılıkları da oldukça önemli tabi. Dolayısıyla özel gereksinimli bir çocuğun ailesine verilecek öneriler de buna göre olmalı.

İnternet büyük bir bilgi yığını ancak bu bilgiler her zaman doğru değil. Herkes her şeyi yazıyor, çiziyor. Ancak genelde ailelerin kafasını daha da karıştırmaktan öteye geçmiyor.

İnternet ve sosyal medya hesaplarında; literatürde yeri olmayan, bilimsel olmayan, çocuğa ve de ailesine faydadan çok zarar sağlayacak veya zaman kaybetmesine neden olacak birçok uygulama, yöntem, teknik ve tavsiyeyi üzülerek görüyoruz.

Değerli aileler, çocuğunuzla ilgili en sağlıklı bilgiyi ilgili alanın uzmanlarından alabilirsiniz. Hatta bu uzmanların bile doğru tavsiyelerde bulunabilmesi için çocuğunuzu tanıması gerekir. Yani 10 – 15 dk’lık gözlemler ile yapılan tavsiyelerinde birçoğu yine yetersiz veya yanlış olmakta.


Diğer taraftan görüyoruz ki internette sürekli sözde uzmanlar türüyor. Bunların bir kısmı ailelerden bir kısmı ise kendini eğitimci gibi tanıtanlardan… Bir annenin çocuğuna 3-5 ay önce tanı konmuş anne 3-5 ayda otizmi yalayıp yutmuş herkese şöyle yapın böyle yapın diyerek kesin öneriler veriyor. Veya özel eğitimle ilgili hiçbir eğitimi olmayan kişilerin bu alanda tavsiyeler verdiğine, hatta daha da ileri gidip ilaç, takviye gibi ürünleri satmaya çalıştığına şahit oluyoruz. Yine eğitimi ile bu alanda uzmanlığı olan ancak yetersiz tecrübeleri nedeniyle bu hatalara düşen uzmanları da görmekteyiz. Açıkçası biz bile hem web sitemizden hem de sosyal medya hesaplarımızdan genel tavsiyelerde bulunurken bile kırk defa düşünüp bir defa paylaşıyoruz.

Tabi şunu da anlıyoruz; internetten ücretsiz olarak anında her bilgiye ulaşabiliyoruz. Ancak uzmana gitmek ciddi bir adım ve maliyeti var ve ülkemizin birçok yerinde uzmana ulaşmakta mümkün değil. Bu da aileleri kestirme yollara itiyor. Ancak bu kestirme yollar bazen çıkmaz yollarla sonuçlanarak zaman kaybına veya daha kötü sonuçlara yol açabiliyor. 
Ailelerin internet bilgisinde çok seçici olmaları ve dikkatli davranmaları gerekiyor. 
En doğrusu bir an önce doğru uzmana ulaşmak ve danışmak...