
Praksis güçlü bir yetenektir. Sosyal iletişimi tanımlama, davranışsal karakterleri uygun şekilde dışavurma, vücudu düşünebilme ve ayarlayabilme praksis ile alakalıdır. Yani yeni ve zorlu çevresel taleplere karşı anlamlı ve verimli bir şekilde uyum sağlama durumudur.
Praksis;
- Duyusal girdi süreci
- Mekansal, zamansal tanıma
- Motor hafıza
- Bazı çocuklarda, bir görevi yerine getirdikten sonra motor hafıza
- Bir eylemi yerine getirdikten sonra kendini ayarlayabilme yeteneği
- Feedback (Vücudun ne yaptığı, eylemin nasıl yapıldığı, çevreye ne yapıldığı,…)
- Feedforward
Praksis problemi olan çocuklar, bir hareketi ya da bir görevi 2-3 defa yapabilirler ve sonra durabilirler. Daha nöropatik olan çocuklar da bunu tekrar tekrar yapabilirler. Nörodevreler birbirlerinin üzerine inşa edilmektedir. Bu yüzden kendi kabuklarına çekilebilir ve aynı hareketi tekrar çıkarmayabilirler. Bir hareketi bir kez yaptıysa her zaman bu hareketi yapabilir diye düşünürüz. ‘Haydi ama zaten bir kere daha yaptın!’ tepkisi gösterebiliriz. Bu nörodevrelerin birbirine bağlı olduğu anlamına gelmez. Çocuklar senkronizasyon ve hafızaya almak için bir hareketi en az beş ya da altı kere denemek durumunda kalabilirler.
Çocuk herhangi bir eylem için fikir oluşturabiliyor mu? Motor organizasyonu nasıl? Yürütme işlemleri ne durumda?
Eğer çocuğunuzda praksis problemi olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka ergoterapistinizden detaylı bir değerlendirme talep etmeyi unutmayınız !